Jak samodzielnie zrobić jogurt?

 

Jesteśmy coraz bardziej świadomi jak wiele sztucznych dodatków, konserwantów i ulepszaczy jest dodawanych do żywności sprzedawanej w sklepach. Dlatego też coraz częściej stawiamy na jedzenie przygotowane samodzielnie, we własnej kuchni. 

Jak robić domowe jogurty?

jak zrobić jogurtWbrew pozorom wytwarzanie własnych jogurtów nie jest wcale takie trudne jakby się mogło wydawać. Potrzebujemy tylko mleka oraz starteru zawierającego odpowiednie bakterie. Mleko może być krowie, kozie lub owcze. Zarówno tłuste jak i chude dobrze się nada, z tym, że z tłustego wyjdzie nam gęstszy jogurt. Kultury bakterii jogurtowych kupimy w specjalnych sklepach online np. z artykułami dla serowarów. Taki starter kosztuje naprawdę niewiele. Mleko pasteryzujemy, czyli podgrzewamy do około 85 stopni, a następnie schładzamy do temperatury 43-45 stopni. Dodajemy bakterie (można zamiast tego dodać odrobinę podgrzanego jogurtu, który został nam z poprzedniego razu). Mieszamy i odstawiamy na okres od 6 do 12 godzin. Im dłużej postoi, tym gęstszy będzie nasz jogurt. Bardzo ważne jest, aby przez cały ten czas utrzymać temperaturę 43-44 stopnie. W tym celu można wstawić naczynie z jogurtem do piekarnika, albo np owinąć w koc i położyć na grzejniku. Na rynku dostępne są także specjalnie do tego celu przeznaczone jogurtownice, które pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę. Tak przygotowany jogurt możemy przechowywać w lodówce do pięciu dni. Jeśli jeszcze masz wątpliwości, co do tego jak zrobić jogurt, w internecie znajdziesz pełno stron z przepisami i wskazówkami.

Domowy jogurt to gwarancja dobrej jakości, ale też zupełnie inny, naturalny smak. Warto przygotować go samemu,  ponieważ nie wymaga to wcale dużo czasu ani wysiłku, a my mamy gwarancję, że nie dodano tam żadnych sztucznych składników.